Styrpulpet är en populär båt både för dagsturer och för praktisk användning om du har egendom vid havet. Många väljer styrpulpet som hyttbåt, och den kan täcka många behov, bland annat för att transportera olika typer av bagage. De öppna lösningarna är ofta ett omtyckt inslag i styrpulpetar, och konsollösningarna varierar ofta med båtens storlek och funktion. I större styrpulpetar (6 meter och uppåt) hittar du i många fall centrerade förarkonsoler, medan du på mindre styrpulpetar ofta har en förarkonsol placerad på styrbord för att ge maximalt utrymme att flytta från fören till akter på babordssidan.

Passagerarna som sitter på akterbänken i en styrpulpet är mer utsatta för vind och väder, till exempel i en bowrider eller daycruiser. Fördelen är i gengäld att du kan röra dig mer fritt runt båten. Med en öppen rosett har du också ett lättare jobb om du använder båten mycket på öresor, dagsturer och åker till och från bryggor med praktiska sysslor (har mycket bagage, shoppingpåsar och liknande). Styrpulpeten är också en populär båt för användning i vattensporter och fiske, eftersom den är lätt att flytta runt och du har bra överblick.

 

Din checklista innan du köper en styrpulpet:

  • Skrovets design, funktion och utformning av däcket: höjd (helst teststol före köp), vindrutan ska vara tillräckligt hög för att täcka dig väl
  • Utrustning i styrpulpeten finns det genomtänkta praktiska lösningar för bagage och möjlighet till sociala zoner i båten?
  • Fribord, rader och predikstolar: är fribord, rader och predikstolar anpassade efter din användning av båten?
  • CE -godkännande och antal passagerare / vikt: vad är båten godkänd för antal passagerare och tillåten vikt, och är detta lämpligt för din användning?


Skrovdesign, funktion och design av däcket - vad du kan förvänta dig

En styrpulpet är ofta utformad för att lätt kunna gå i havet och ha en låg planteringströskel.

Konsolens position (vikt): Konsolens position på många båtar är centrerad (kallas ofta mittkonsol på engelska) och om konsolen är placerad på styrbord är ofta styrpositionen mot babord på denna (vänster). Detta för att säkerställa en fördelaktig viktfördelning. Ta en titt på styrpositionen och fråga säljaren om viktfördelningen när du tittar på båten (här är det igen viktigt att tänka på dina behov; hur mycket du lastar, hur många är med osv.

Båt med sidokonsoll

Båt med midtkonsoll

Vindskydd: här bestämmer du komfortnivån

Vindrutan och passagerarskyddet är i allmänhet mindre i en skärgårdsjeep än hela vindrutebåtar (som daycruisers och bowriders). Ändå finns det vissa skillnader att spåra, och du kommer inte att märka detta förrän du sitter i båten och testar. Därför rekommenderar vi att du testar förarens position för att se hur detta passar dig.

Boyta och bagagelösningar

Speciellt på mindre skärgårdsjeepar är det smart att titta närmare på vardagsrummet och plats för bagage. Båtar med smarta lösningar har ofta en speciell förmåga att dra nytta av alla håligheter och möjligheter att ge dig förvaringsmöjligheter för bagage. Skärgårdsjeeparna används ofta som praktiska kabinbåtar och då är det skönt att kunna förvara mat och annat borta från shoppingresan i praktiska vardagsrum.

Kontrollera hur många rum båten har tillgängliga och hur stora dessa är. Vissa båtar har konsoler och bänkar som kan lutas upp så att du har tillgång till ett vardagsrum med gott om plats. Ta gärna en titt på lastningen här, och hur lätt det är att komma in och ut ur bagaget från vardagsrummet.

Har båten du tittar på en minikabin? Minihyttar finns ofta i förarkonsolen och ger dig mer plats för både bärbar toalett och bagage.

Skärmhållare: Har båten integrerade skärmhållare eller smarta skärmhållare som inte tar plats? Detta hjälper dig att hålla däcket rent och snyggt när du använder båten.

Med plats för bagage under konsolen

Med plats för bagage under akterbänk

Utrustning i skärgårdsjeepen - vad ska du fokusera på?

Design av rosett och fördäck: hur praktisk är båten

Du kanske vill börja med en bedömning av vad dina behov är när det gäller både storleken på skärgårdsjeepen och utrymmet. Vissa båtar är tillverkade med ett skrov som ger ett vassare skrov (och därmed en något smalare design som kan ge mindre plats), medan andra har mer fokus på bra golvyta och gott om plats för bagage och människor.

Du hittar också skillnader i placeringen av förarkonsolen, mestadels hittar du mittmonterade konsoler eller konsoler monterade på styrbords sida av båten. Således kommer du att uppleva olika sätt att passera konsolen från fören till akter och även utrymmet för att göra detta. Om du ofta har flera passagerare kan det vara bra att tänka på just detta, eftersom det ska kännas bra och bekvämt att röra sig i båten.

Vill du spendera mycket tid i båten, eller lägger du dig snabbt till på en holme / ö? Om du använder båten mycket kan det vara värt att kontrollera om skärgårdsjeepen du tittar på har en solstol, och vilken typ av storlek / funktion den har.

Tilgang på strøm og uttak – enkel lading av mobil

Vi har som regel alltid med oss mobiltelefonen når vi er på sjøen, men det er ikke alltid du har husket å lade telefonen før turen. Derfor er det lurt å sjekke om båten du ser på har båten 12V- og strømuttak? Det er de små praktiske detaljene du vil føle på når du tar båten i bruk, og plasseringen av strømuttak i tilknytning til hvor du kan oppbevare mobilen sikkert og tørt vil spille en rolle for hvordan du tar dette i bruk.

Noen skjærgårdsjeeper kan også leveres med 2 batterier, ett for start og ett for forbruk. Dette vil du oppleve som en klar fordel hvis du bruker båten mye og ofte er på dagsturer. I denne typen bruk har man ofte kjøleskuff i gang, mobilen på lading, og motoren av. Et ekstra batteri vil da oppleves som en sikkerhet og du kan bruke alle båtens funksjoner selv når motoren ikke er i gang.

Løsning for dregg og anker

Skjærgårdsjeepen er ofte en populær dagsturbåt for hele familien, og praktisk når du skal på en rask holmetur eller legge til i naturhavn. Mange benytter også muligheten til å legge seg på svai for å nyte varme dager på sjøen og kunne bade direkte fra båten. Dermed er det viktig at det er en praktisk og god oppbevaring av dregg/anker akterut på båten. Dette gjelder spesielt de minste skjærgårdsjeepene, hvor det ofte er en begrensning på tilgjengelig plass.

Navigasjon.

Se etter plassering av plotteren og hvor enkel denne er å navigere på. Et tips i skjærgårdsjeepen er å både sette deg i førerstolen og stå ved førerposisjon når du tester. Du vil raskt se forskjell på de forskjellige båtene du tester, da utforming og funksjon på vindskjermene varierer, både i høyde og bredde.

Foto: Solsäng i fören kan vara trevligt om du ligger på strand eller för ankar

Exempel på solbädd i bogen på båten

Skjärgårdsjeepar från Sting Boats