VAD BEHÖVER INTE INNEHÅLLAS NÄR DU ÖVERFÖRER EN DAYCRUISER?

Oavsett om du har små barn, äldre barn eller bara letar efter en båt för 2 personer, är daycruiser ett bra alternativ om du vill underlätta en resa. Detta gäller särskilt när du vill ha möjlighet till boende i båten. En daycruiser -design är vanligtvis inriktad på att skapa en varm och bra cockpit, samtidigt som den betonar en bekväm hytt och bra, praktiska lösningar. Ett behov många som letar efter sådana båtar har är behovet av högt fribord och säkerhet, särskilt om du reser med små barn. Med större dagkryssare är det lättare att använda båten för övernattningsturer eller helgresor, men många letar också efter dagkryssaren för att ha ett varmt och varmt område där barn kan dra sig tillbaka när sommarluften blir svalare (till exempel på kvällen ). Därför är dagcruisare också populära eftersom dagsturbåtar och dagcruisers ner till 6 meter fungerar perfekt för ändamålet. Dagkryssaren fungerar bra för dig som behöver en allround

 


DAGTURER VS. HELGTURER / VECKOTURER: ANVÄNDNINGSOMRÅDER FÖR BÅTEN

En populär användning för dagkryssaren är på dagsutflykter och ofta i skyddade vatten inne på öar och rev. Här fungerar dagskryssare från 6 meters längd ofta bra. Om du vill åka på längre resor, till exempel helgresor, kan större dagskryssare (över 7 meter) vara ett lämpligt val. Huvudorsaken till detta är att du får mer utrymme, mer bostadsyta, bättre utrymme i sittbrunnen (oftast) och inte minst lugnare promenader i tuffare hav (längre resor kräver ofta att du ibland går i oskyddat vatten). Ett bra tips är att testa hytten, de olika dagcruisarna kommer att ha olika design, layout och utrymme när det gäller stuga. Detta baseras till stor del på vindrutans placering och skrovbreddens utnyttjande.

 


ANVÄND MÖNSTER: Hur många är du typiskt på en resa, och hur används båten?

Vem är du vanligtvis på en resa med och hur många av er brukar vara i båten? Vem brukar du resa med? Uppdrift, viktbelastning och godkänt antal personer du kan ha i båten är viktiga faktorer att bekanta dig med, och den avsedda användningen du har ställer krav på den båt du letar efter. Ett bra ställe att börja när man letar efter en båt är specifikationerna för hur många personer som får vistas i båten vid en viss tidpunkt och vad den godkända maxlasten är. Vissa dagcruisers har en något högre flytkraft och en akter som är utformad för att klara tyngden bakom (eftersom soffan på akterdäcket ofta är en naturlig zon att stanna på). Information om vikt och begränsningar finns på CE -märkningen i båten (den lilla metallplattan du hittar i sittbrunnen eller i aktern) och det är en bra idé att ta reda på det innan ett båtköp. Aft är också båtens självdränerande utlopp, här har båtarna möjlighet att släppa ut vatten som kommer in i båten. Här har du i många båtar möjlighet att stänga dessa vid ökad last och vikt på akterdäcket (till exempel för många som badar från badplattformarna samtidigt). Tips: leta efter det maximala antalet passagerare i båtens papper och se om båten du vill uppfyller dina behov. Och kom ihåg att alltid ha det självdränerande öppet när du lämnar båten vid piren igen.

 


AVSTÅND: ÖVER HUR STORT GEOGRAFISKT OMRÅDE TÄNKER DU ATT ANVÄNDA BÅTEN?

Storleken på båten du tittar på kommer att påverka båtens förmåga för tuffare havsförhållanden, ofta som en konsekvens av båtens längd. Längre båtar tar flera vågor åt gången och kan göra resan bekvämare för passagerarna, med tanke på att du ska ut i mer öppet vatten. Därför är det bra att tänka på vilken typ av användning och resor du vill använda båten till. Skulle den mestadels gå in i holmar och rev, eller användas i närområdet, är en praktisk 6-metersbåt ett bra val. Hög flexibilitet när det gäller plats i marinor och god förmåga att ta havet som är typiskt för sådana vatten ger dig praktisk båtliv. Om du ändå vill använda båten mer aktivt och över längre sträckor (mer oavsett väderförhållanden) kan längre båtar (7 meter och mer, dvs 23 fot och uppåt) vara bra alternativ för dig.

SKROGDESIGN, FUNKTION OCH DESIGN AV DAGEN PÅ DAYCRUISER

Dagkryssarens design och skrovfunktion beror på tillverkarens fokus på antingen sportiga eller bekväma köregenskaper. Många dagcruisare är breda med gott om plats, men med en något lägre skrovvinkel. Här kan det vara användbart att studera båtens specifikationer som bredd, fribord och planhastighet, det är definitivt element du kommer att märka när du använder båten.

De praktiska lösningar båten levererar är också element du bör titta närmare på innan du bestämmer dig för att köpa. Bland dessa kan vi nämna:

Öppningar för vardagsrum: hur öppnas dessa och hur är vardagsrummet?
Kuddlösningar: är kuddarna lätta att få på plats, har de genomtänkta lösningar för att passera till akterdäcket?
Aftsoffa - hur är den utformad och hur passar den dina behov?
Många människor älskar den U-formade soffan, där det finns gott om plats för många
Kolla in den medföljande tabellen - hur stor är den här och är storleken rätt för dig?
Många båtar har en extra kudde för en solstol på akterdäcket (tillsammans med soffan) och på flera modeller fungerar bordet också som en bas för solstolen. Testa och se om lösningen tilltalar dig.
Vindskydd: testa förar- och passagerarsätena och ta reda på om vindskyddet är tillräckligt bra för din höjd
Badplattformar: är båten utrustad med solida badplattformar? Detta blir ofta barnens favoritplats, och det kan vara bra att kolla hur storleken och designen på dessa är. Detta gäller särskilt i storlekssegmentet 6 meter, där stora krav ställs på bra design för att få funktionella badplattformar på plats.

 


Ett bra råd: om du har möjlighet att provköra, använd tillfället väl och bekanta dig med båten!

VILKEN UTRUSTNING BÖR DU SÖKA I EN DAYCRUISER - VAD BÖR DU FOKUSERA PÅ?

Tak. Kapellet för en daycruiser, till skillnad från en bowrider, används ofta i förhållande till boende och ofta längre resor på sommaren. Då skapar du en härlig och mysig atmosfär inne i båten på kvällen och på morgonen. Många använder också daycruiser som en "bra väderbåt", men kapellösningen på denna typ av båt är ofta välkommen i början av och slutet av säsongen.

Kontrollera kapellalternativen på båtarna du tittar på och kolla gärna hur kapellgaraget fungerar. Ett annat bra tips är att kontrollera höjden under baldakinen, speciellt om du planerar att använda båten mycket för resor och kommer att ha kapellet monterat på kvällen / natten. Det är alltid bekvämt att ha en bra ståhöjd under taket, och cockpiten kommer att verka mycket större.

Ljus. Många dagcruisare har idag bra belysning på däck och i cockpit, och med introduktionen av LED har både strömförbrukningen minskat och ljusstyrkan ökat. Ändå kan det vara okej att leta efter vilka lösningar tillverkaren har använt. Inuti kabinen ska en bra taklampa placeras i mitten av kabinen för att ge bra ljus (kom ihåg att här ska du både förvara bagage och enkelt hitta, och du ska kunna hitta lätt på kvällen. Om det finns steg nere i kabinen är det ett plus om dessa anges, kolla gärna följande:

Hur många ljuspunkter har jag och var sitter de?
Var använder jag lampor i kabinen, cockpit och på däck?
Var är ljusbrytaren för kabinen (är det lätt att ta sig till för att släcka ljuset på natten)?
Kontrollera att båten har LED -belysning

Boyta. Oavsett om du ska använda båten för dagsutflykter eller längre resor är det viktigt att ha gott om plats för bagage. Här är det ofta skillnad på hur de olika båtarna löser detta. Om du har en daycruiser på mer än 7 meter finns det ofta en golvyta i stugan där du kliver ner, och under sängarna kan du hitta ett vardagsrum. Kolla gärna om det finns plats för några påsar här, och hur funktionen med öppning fungerar. Om du letar efter en daycruiser under 7 meter finns det ofta ett plant golv i hytten, täckt med kuddar / madrasser. Även under dessa händer det att du hittar bostadsutrymme för bagage.

Leta också efter skåplösningar ombord. Har jag tillräckligt med plats för handdukar, extrakläder, tallrikar och bestick + glasögon? Du vill att det du behöver ska ha samma tillgänglighet här som du är van vid hemma, så leta efter de smarta lösningarna för lagring. De val du gör här kan ofta vara skillnaden mellan en stökig och städad plats på däck.

Nuvarande. På många dagskryssare är det möjligt att välja dubbla batterier, dvs ett startbatteri och ett konsumentbatteri. Fördelen med att välja två batterier är att du alltid kommer att ha startbatteriet tillgängligt och inte påverkas av strömförbrukningen ombord. Det är särskilt användbart på längre resor, men det är viktigt att komma ihåg att många båtar på sommaren går korta och frekventa resor och det finns därför begränsad tid att ladda batteriet under användning. Således kan ett extra konsumentbatteri vara en bra försäkring även om du använder båten på detta sätt. Kylningslåda, stereoanläggning med högtalare och laddning av telefoner / surfplattor drar ström, och om ni är många ombord som behöver laddningsalternativ är det skönt att ha extrabatteriet.

Tips: fråga leverantören av båten du funderar på om du kan få båten levererad med två batterier.

Sängar. På samma sätt som med boyta finns det skillnader i hur många sängar du har ombord. Om du letar efter en daycruiser under 7 meter finns det ofta plats för 2 personer och kanske möjlighet att montera en solstol på akterdäcket för att sova där (under kapellet i cockpiten). Således kan en dagkryssare på 6-7 meter rymma 3-4 personer. Om du ska titta på en daycruiser från 7-10 meter kan du också leta efter en stuga, plats i en dubbelsäng i fören och vilken lösning du har på akterdäcket för att sova där. Om båten har en U-soffa eller en stor L-soffa i sittbrunnen är det oftare lättare att montera en större solstol som kan vara bekväm att sova på. Några tips här är:

Börja alltid med att bedöma dina behov av sängar och hur du använder båten
Titta på kabinlösningen och se om den passar dina behov
Om möjligt, besök återförsäljaren och testa madrasserna i de olika båtarna. Finns det olika bekvämligheter?

Navigering. Nyare navigationsverktyg har gjort det säkrare att resa till sjöss. Skärmarna har blivit större och lättare att läsa, även om solen skiner rakt på displayen. De olika dagcruisarna kommer med olika plotters, men ett bra tips är att lära känna den plotter du har. Du kan ofta hitta bra instruktionsfilmer på YouTube eller på båttillverkarens webbplats. I 6-7 meter långa dagskryssare är instrumentpanelen ofta gjord för en plotter, medan flera över 7 meter kan levereras med 2 plotters. Detta gör att du kan få mer överblick samtidigt. Fundera över vilken typ av användning du har av båten, och se om du behöver fler plotters. Tips: Kom ihåg att sjökortsplottare bara är ett hjälpmedel till sjöss, du bör ha en bra överblick över sjömärkena och hålla ett öga på vad som händer runt den när du kör.

Daycruisers från Sting Boats